Atık Su Tahliye
Atık su tahliye işlemi geçekleşmediği durumlarda insanlara son derece olumsuz anlar yaşatan bir işlemdir. Evlerde ve işyerlerinde atık su tahliye işlemleri için binaların giderleri uygun bir biçimde tasarlanmalı ve bu tasarıma uygun bir biçimde yapılmalıdır. Özellikle tek katlı olarak kullanılan alanlarda sel ve yağmur sularıyla oluşabilecek taşkınlar atık su tahliye sisteminin zorlanmasına yol açabilmektedir.
Atık su tahliye sisteminin doğru bir biçimde çalışması sadece sel ve taşkın durumları için gerekmemektedir. Günlük kullanımda da bu sistemin sağlam çalışması önemlidir. Bu açıdan bakıldığında atık su tahliye işlemi için kullanışlı bir pompa ve motor kullanılmalıdır. Bu motor ve pompa evinizde ya da işyerinizdeki atık su tahliye sisteminin daha etkin bir biçimde çalışmasını sağlamaktadır.
Atık Su Tahliye Pompası
Atık su tahliye pompası evlerde ya da ortak kullanım alanlarında ( okul,hastane,otel,alışveriş merkezi vb.) su dışı partikülleri ( tuvalet kâğıdı,plastik malzemeler vb.) atık sudan arındırarak tahliye eden pompalardır. Biraz önce saydığımız kullanım alanlarının gider sistemi oluşturulurken atık su ve pisliklerin tahliye bölümleri farklı olarak döşenmektedir.
Atık su pompası da bu ayrıştırma işlemini gerçekleştirdikten sonra su ve pislikleri ilgili giderlere yönlendirmektedir. Bu işlem sayesinde atık suların kullanım alanlarını basma durumu oradan kaldırılmaktadır. Üstelik atık su pompası kullanım alanlarının gider bölümlerinde gerçekleştirmiş olduğu bu işlem dolayısıyla oluşabilecek kötü kokuları da engellemektedir.
Atık Su Tahliye Motoru
Atık su tahliye motoru insanların yoğun olarak kullandıkları yaşam alanlarında gider bölümlerinde kullanılan bir gereçtir. Bu motorları atık su tahliye pompalarından ayıran en önemli özelliği ise daha büyük yapılarda kullanılması ve emiş gücünün daha yüksek olmasıdır. Bu sayede suyun litresi ne kadar çok olursa olsun ya da pisliklerin boyutları ne kadar büyük olursa olsun bu motorlar onları öğütmekte ve tahliye etmektedir.
Atık su tahliye motorları ebat olarak biraz büyük malzemeler oldukları için bu motorlar için ayrılacak bölüm yapı inşa edilmeden belirlenmelidir. Bu sayede toplu kullanım alanı olarak kullanılacak yapıda gider bölümünde en ufak bir sorun yaşanmayacaktır. Üstelik bu motorlar son teknoloji kullanarak üretildiklerinden elektrik konusunda da tasarruf sağlayabilmektedir.
Atık Su Tahliyesi Nasıl Yapılır?
Atık su tahliyesi nasıl yapılır? sorusunun ülkemizde bu denli araştırılmasının en önemli nedeni;Türkiye mevsimsel özellikleri dolayısıyla bazı dönemlerde yoğun olarak yağış alabilen bir ülkedir. Bu durum dolayısıyla ve yetersiz altyapı çalışmalarının da etkisiyle konutlarda ya da işyerlerinde su basma sorunu ile karşılaşılabilmektedir. Hal böyle olunca atık su tahliyesinin çeşitli yöntemleri araştırılmaktadır.
Atık su tahliyesi yapabilmek için ilk yöntem bir atık su pompası kullanmaktır. Bu yöntem genellikle konutlarda ya da küçük işyerlerinde tercih edilmektedir. Atık su pompaları saniyede 20 litre su akışı sağlaması dolayısıyla metrekare olarak küçük alanlarda kullanılmaktadır. Atık su pompalarının bir diğer avantajı ise boyut olarak küçük malzemeler olması dolayısıyla fazla alan kaplamamalarıdır. Atık su pompasından maksimum verim alınması için özellikle işyerlerinden zeminlere drenaj giderleri de açılabilir. Bu sayede atık su daha hızlı bir biçimde yapıdan atılabilecektir.
Atık su tahliyesi yapabilmek içinikinci ve en etkili seçenek ise tahliye motoru kullanmak olacaktır. Atık su tahliye motorlarıgiderlere gönderilebilecek herhangi bir boyuttaki pisliği öğütmekte ve tıkanıklığı oluşmadan engellemektedir. Bu özelliği dolayısıyla çok kullanışlı olan bu motorlar pislik ve suyu farklı kanallara yönlendirebilmektedir. Bu sayede giderlerin kullanım ömrü de uzamaktadır.