Salyangoz Pompa
Salyangoz pompalar, halkalar halinde genişleyen yapısı sebebiyle şekil olarak salyangoza benzediğinden salyangoz pompa olarak adlandırılmaktadır. Aslında santrifüj pompa olarak da bilinmektedirler. Salyangoz pompalar ve jet pompalar olarak bilinen iki pompa çeşidi de aslında teknik olarak santrifüj pompalardır. Birbirlerinden farkı kullanılacakları alana göre tasarımlarının farklılaştırılmalarından kaynaklanmaktadır.
Daha basit ifade etmek gerekirse, salyangoz pompalar; bir sıvıyı belirli bir yüksekliğe çıkarmak için tasarlanmış makinelerdir. Salyangoz pompalar, döner pompalar sınıflandırılmasına dahil edilebilir. 15. Yüzyıldan bu yana kullanımına devam edilen salyangoz pompalar süreç içinde gelişerek güncelliklerini korumaya devam ediyorlar.
Akışkanın sahip olduğu kinetik enerjiyi, büyüyen kesit alanıyla aktarım sağlayarak basınca dönüştüren pompalardır. Salyangoz pompaların bazılarında, akışı kontrol etmek amacıyla difüzör bulunur.
Salyangoz Pompaların Çalışma Prensibi
Salyangoz pompalarının çalışma prensibi, dönen çarkların içine giren sıvının çark sayesinde hızlarının arttırılması temeline dayanır. Merkez kaç kuvvetini esas alan salyangoz pompalar nihai olarak kinetik enerjisini basınç enerjisine çevirirler.
Salyangoz pompaların en önemli parçası çarktır. Kullanılan çarklar suyun hızını arttırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Çarkın merkezine girerek hızı arttırılan su, çarkın kanatlarından dışarı atılırlar. Pervaneler motora bağlı olduğundan motor çalıştığı anda yüksek hıza ulaşırlar. Burada amaç, suyun hızının merkezkaç kuvveti kullanılarak basınca dönüştürülmesidir.
Böylece su pompanın gücünün sınırları dahilindeistenilen yüksekliğe kadar ulaştırılmış olur. Bazı salyangoz pompaların bünyesinde barındırdıkları difüzör ise daha düzgün bir akış sağlamaya yardımcı olur.
Tek kademeli olarak da bilinen salyangoz pompaların hareketli kısmı pompa mili çarktır. Salyangoz pompaların sabit kısmı ise; salyangoz tipindeki gövdesidir.
Salyangoz Pompaların Parçaları
İnsanlar yüzyıllardır sıvıları bir noktadan diğerine taşımak için salyangoz pompaları kullanıyor. Salyangoz pompalar ilk kullanılmaya başlandığı 15. Yüzyıldan bu yana farklılaşmaya devam etmektedir. Sürekli gelişen teknoloji ile uyum içerisinde farklılaştırılan salyangoz pompaların kullanım alanlarında herhangi bir daralma mevcut değildir. Hatta gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte bu ihtiyaç her geçen gür artmaktadır.
Her santrifüj pompa farklı elemanlara sahip olsa da, yine de temel olarak şu parçalardan oluşur; kör tapa, kör tapa contası, alıcı-verici gövde, çark, alıcı verici gövde oringi, mekanik salmasta, disk, su deflektörü, ayak, motor gövdesi, motor destek ayağı, sargılı statör, ön rulman, mile çakılı rotor, motor saplaması, arka rulman, rulman baskı yayı, arka rulman kapağı, soğutucu fan, fan muhafaza, kondansatör, klemens kutusudur.
Salyangoz Pompaların Kullanım Alanları
Salyangoz pompaların kullanım alanları oldukça geniştir. Santrifüj pompalar tarımsal alanlarda, endüstriyel alanlarda ve evsel alanlarda kullanım alanı bulunan pompalardandır. Su, solvent, yağ gibi düşük viskoziteli, akışkanlığı yüksek, görece az kirli sıvıların taşınması amacıyla kullanılabilir. Su devri daiminde, klima santrallerinde ve soğutma kulelerinde kullanım alanları mevcuttur.
Salyangoz Pompa Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Her pompada olduğu gibi, salyangoz pompaların da doğru alanlarda kullanılması gerekir. Asıl amaç bir sıvıyı bir noktadan başka bir noktaya aktarmak olduğundan, suyun ne kadar yüksekliğe çıkarılması gerektiği iyi hesaplanmalıdır. Çıkış yüksekliğinin yanında önemli faktörlerden biri de iniş derinliğidir. Yükseklik ve derinlikten bağımsız olarak, suyun kat edeceği mesafe de doğru hesaplanmalıdır. Ne kadar sürede ne kadar sıvının aktarılacağı, hesaplanması gereken unsurlar arasındadır.
Hangi alanda hangi pompanın kullanılacağı birçok teknik ayrıntıyı içermektedir. Bu sebeple konusunda uzman kişilerden, firmalardan yardım alınması, sonradan oluşacak istenmeyen durumların engellenmesi açısından önem arz eder. Kullanacağınız alanı belirledikten sonra, aktarımını sağlayacağınız sıvının özelliklerine göre uygun pompanın seçimi konunun uzmanları tarafından yapılmalıdır.