Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
Dalgıç pompalar su kuyularında suyu, istenen seviyeye belirli bir basınçla çıkarmak için kullanılan, işlevsel pompalardır. Sondaj sonrası yerleştirilen bu pompaların uzun süre dayanıklı olarak kalması, işlevini yerine getirebilmesi için teknik olarak gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra indirilmesi gerekir. Ancak çeşitli etkenler nedeniyle, yer altında meydana gelen bir problem, dalgıç pompaların çalışamamasına ve oradan çıkarılmak zorunda kalmasına neden olabilir. Böyle durumlarda dalgıç pompa kuyudan nasıl çıkarılır diye merak edersiniz ancak bunun profesyonel bir firma tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmelisiniz.
Kuyudan su çekmek istediğinizde su gelmiyorsa, dalgıç pompanın sıkıştığını veya problemli olduğunu hissediyorsanız bakıma ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Kuyunun temel görevi size su sağlamak olduğu için, suyun metrelerce derinlikten ihtiyacınız olan seviyeye gelmesi için dalgıç pompanın sağlıklı olması gerekir. Eğer sorun yaşıyorsanız dalgıç pompanın kuyudan çıkarılması ve arızanın giderilmesi ya da yenisinin yerleştirilmesi esastır.
Sondaj kuyuları ile ilgili olarak yaşanabilecek birçok problemden biri olan dalgıç pompa arızaları, kuyudan yukarı çıkarılıp bir uzman kontrolünden geçmesi ile çözülebilir. Ancak pompayı kuyudan çıkarmak her zaman kolay olmaz. Sıkışması veya düşmesi nedeniyle çıkarmak istediğiniz pompayı uzman tavsiyelerine uyarak profesyonel bir firma ile anlaşarak çıkarmalısınız.
Dalgıç Pompa Sıkışması
Su kuyularında yaşanan en büyük aksiliklerden biri olan dalgıç pompa sıkışması, hızlıca çözüme kavuşturulması gereken bir konudur. Hem kuyu çapına zarar vermemesi hem de işlevini yitirmemesi için pompanın mümkün olan en az hasarla kuyudan çıkarılmasını sağlamak gerekir. Bunun için bu alanda kendini yetiştirmiş ustaların üstleneceği rol önemlidir. Pompanın ineceği yüzeye göre geniş olması veya çalışırken içine bir şeyler sıkışması yukarı çıkarılmasını gerektirebilir.
Pompaya ulaşabilmek için elinizde yeterli uzunlukta tercihen metal olan bir nesne olmalıdır. Ucuna kanca yerleştirmek suretiyle materyali hazırlayın. Daha sonra pompaya ulaşmak üzere metal cismi aşağı doğru sarkıtın. Sistemin ucundaki kancayı pompaya takmaya çalışmak önemlidir. Bu da belirli bir beceri gerektirir. Aksi bir durumda pompa daha da derinlere şiddetli bir hızla düşerek ciddi şekilde hasar alabilir. Genellikle kısa derinliklerde uygulanan bu yöntem ile pompaya takılan kanca yardımı ile yukarı doğru çekilmesi prensibi çalışmaktadır.
Temel olarak dikkat edilmesi gereken aşamalar, kuyunun derinliğinin bilinmesi pompanın hangi derinlikte olduğunun saptanması, pompanın ağırlığının tespit edilmesi, pompayı tahliye edecek ekipmanın hazırlanması, ekipmanın pompaya takılması ve yavaşça, dikkatli bir şekilde yukarı doğru çekilmesi süreçlerinden oluşur. Böylelikle pompanın mevcut hasarından başka, tahliyesi sırasında bir hasar almaması sağlanmış olur. Eğer sıkışma söz konusu ise beden gücünün, pompayı çekebilmek için önemli bir etken olduğunu unutmamak gerekir.
Kuyuya Düşen Pompayı Çıkarma
Ağır hacimli pompaları, düştüğü kuyudan çıkarmak için yetenekli olmak gerekir. Her ne kadar kişiler birinden yardım alarak bunu kendileri gerçekleştirmeye çalışsa da genelde sonuç zarar gören pompalar olmaktadır. Bu işin tekniğini bilen ve daha önce uygulayan kişilerde veya firmalardan yardım almanız önem arz eder.
Kuyunun derinliğini tespit etmek ve pompanın ağırlığını bilmek çok önemlidir. Düşen bir pompayı çıkarmak için çaba sarf ettiğinizde daha fazla zarar oluşturabileceğinizi göz ardı etmemelisiniz. Pompanın ağırlığını taşıyabilecek bir materyal ile profesyonel birinin yapacağı işlem daha az risk içerecektir. Bu yüzden gerekli ekipmanları olan, benzer problemleri daha önce de çözmüş, yetkili bir sondaj firmasında çalışan profesyonellerden yardım almanız önerilir. En azından pompanın hasar görmeden yukarı çıkarılması için farklı derinlikler çalışmış bir uzmana daha fazla güveneceksiniz.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları