Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
Sondaj yer altı su araştırması, ihtiyacın karşılanması için elde edilmek istenen suyun yer altından temin edilerek yüzeye çıkarılması işlemi ile neticeye varmaktadır.
Su araştırması yapılacak sondaj türünü belirlemek, çalışma yapılacak alanı tespit etmek ve su kuyusu malzemelerini hazırlamak açısından fayda sağlar. Bu yüzden sondaj firmalarının yer altı su araştırması konusunda bilimsel ve teknik bilgilerden istifade ederek en doğru çalışmayı yapması gerekir. Zira bu maliyetlerin artmaması için de gereklidir.
Su kuyusu sondajı yapılacak alanın mühendisler tarafından incelenerek su yoğunluğunun belirlenmesi ve hangi noktadan kazıya başlanacağının tespit edilmesi teknik olarak gereklidir.
Toprağın jeolojik yapısının hangi tür sondaja elverişli olduğu kontrol edilmelidir. Özellikle su ve toprak yapısının birlikte incelendiği hidrojeolojik nitelik dikkatlice ele alınmalıdır. Yapılacak etüt ile suyun basınçlı şekilde çıkabileceği çatlaklar ve gözler incelenmiş olmaktadır. Hangi derinliğe kadar inileceği, sondajda hangi malzemelerin gerekli olacağı, sondajın türü gibi tüm detaylar kapsamlı bir yer altı su araştırması sonucu belirlenmektedir.
Yer altı su araştırması yaparken yakınlarda yer alan deniz, göl, ırmak gibi su kaynaklarının varlığı da değerlendirilir. Bu kaynaklara göre ne kadar derinlikte su çıkabileceği konusunda öngörülerde bulunulur. Ayrıca sahanın hangi bölümünde su aranması gerektiği de su kaynaklarının yerleşimine göre ayrıca değerlendirilmektedir. Bölgede suya erişimin kolay olup olmayacağı bir dizi araştırma sonucunda ortaya çıkarılmış olur ve bu da etüt çalışmasına katkı sağlar.
Yer Altı Su Araştırması Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?
Yer altı su araştırması yapılırken dikkat edilmesi gereken unsurlar tecrübeli ve başarılı sondaj firmalarının bire bir uygulamaları ile başarıya ulaşmaktadır. Toprağın jeolojik yapısı değerlendirilirken, hangi kaya birimlerinin var olduğunu saptamak gerekir. Kum, kil veya kaya olup olmadığı, toprak katmanının ne tarafa eğimi olduğu, toprağın sertliği ve direnci, mevcut kırıklar ve çatlaklar jeolojik incelemede değerlendirilmesi gereken konulardır.
Kayaların hidrojeolojik yapıları incelenirken ise iletkenliği, geçirimliliği ve gözenekliliği kontrol edilmelidir. Arazinin yapısı incelenerek derinliğe inilecek noktanın açılımı, kuyunun yerini tespiti, hangi kuyu tipi kurulacağına karar verilmesi, verim çalışması yapılması gerekir. Gerekli teknik etüt çalışmalardan sonra elde edilen veriler topluca incelenerek çalışma için yol haritası belirlenir ve maliyet hesabı yapılır. Tüm bu değerlendirmelerde bilgisayar yazılımlarından faydalanarak metrik hesaplamalar yapmak hatayı minimize etmenize yardımcı olacaktır.
Yer Altı Su Araştırması Yapan Sondaj Firmaları
Ülkemizde yer altı su araştırması yapan sondaj firmaları bir hayli çoktur. Ancak işini hakkıyla yaparak dayanıklı ve uzun ömürlü kuyu teslimi sağlayan firma sayısı daha azdır. Sondaj çalışmasından önce bilimsel bilgiler ışığında yer altı su araştırması yapılması önemlidir. Daha sonraki süreçlerin nasıl ilerleyeceğini ancak bu araştırma belirler. Yer altı suyunun nerede yoğun olduğunu ve hangi basınçla, hangi yöntemle, ne kadar miktarda çıkarılacağının hesabı araştırma sonucu belirlenmektedir.
Yapılacak formasyon ölçümlerle nokta atışı kuyu açmak maliyet konusunda problem yaşanmasının da önüne geçer. Kullanılan jeofizik metotlar ile birçok açıdan başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Suyun yeterli miktarda çıkarılması yanında açılacak kuyunun sağlıklı olması da önemlidir. Bu açıdan deneyimli sondaj firmaları ile çalışmanız tavsiye edilir.
Tüm toprak türlerinde çalışmış, çamurlu veya havalı sondajlarda deneyim sahibi olan firmalar ihtiyacınız olan çalışmayı hatasız şekilde yerine getirecektir. Su kuyusu açılması ve istenen izinlerin alınması konusunda profesyonel çalışma yürüten firmamızın uzman ekipleri her türlü yapıda olan toprakta çalışma becerisine sahiptir. Kullanım ve içme suyu ihtiyacınızı karşılamak için güvenebileceğiniz bir firma olmanın verdiği güvenle müşteri memnuniyetini esas almaya devam ediyoruz.
BLOG
-
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
-
Keson Kuyu Nedir, Nasıl Ve Neden Açılır?
-
Su Kuyusu Sondaj Ömrü Ne Kadardır?
-
Mini Fore Kazık & Sondaj Kazıları
-
2 hp Dalgıç Pompa Ne Kadar Su Çeker?
-
55 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreden Su Çeker?
-
Temiz Su Dalgıç Pompaları İle İlgili Genel Bilgiler
-
Dalgıç Pompa Servisi
-
Derin Kuyu Dalgıç Pompa Özellikleri
-
Dalgıç Pompa Modelleri
-
Dalgıç Pompanın Avantajları
-
Sondaj Kaç Metreye Kadar Serbest?
-
Sondaj Matkap Ucu
-
Yer Altı Sularının Önemi
-
Sondaj Matkap Çeşitleri
-
Dalgıç Pompa Kuyudan Nasıl Çıkarılır?
-
Jeofizik Etüt Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Sondaj Yer Altı Su Araştırması Nasıl Yapılır?
-
Atık Su Drenaj Pompası Kullanım Alanları
-
Pompa Malzemelerinin Üretim Süreci
-
Kuyu Ruhsatı Nasıl Alınır?
-
Yatay Sondajın Avantajları Nelerdir?
-
Sondaj Çalışmalarında Olası Kazalar ve Alınacak Önlemler
-
Dalgıç Pompa Neden Bozulur?
-
Sumak Pompa Servisi
-
Genleşme Tankı
-
Sumak Pompa
-
Dalgıç Pompa Sürekli Çalışır mı?
-
Drenaj Pompası Nasıl Çalışır?
-
Sondajın Ana İşlem Basamakları Nelerdir?
-
Dalgıç Pompayı Kaç Kw Jeneratör Çalıştırır?
-
Sondaj Makinesi Çeşitleri
-
Sondaj Elması
-
Dalgıç Pompa Nerelerde Kullanılır?
-
En İyi Dalgıç Pompa Hangisi?
-
Dalgıç Pompa Neye Göre Seçilir?
-
Basınçlı Su Pompası Nasıl Çalışır?
-
Su Pompası Kaç Metreden Çeker?
-
3 HP Dalgıç Pompa Kaç Metreye Su Basar?
-
Dalgıç Pompası Ne Kadar?
-
Dalgıç Pompa Kaç Bar Basar?
-
Su Pompası En Fazla Kaç Metreden Su Çeker?
-
Derin Kuyu Sondajı
-
Kuyu Temizliği ve Bakımı
-
Sondaj Su Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Artezyen Kuyusu Nasıl Açılır?
-
Sondaj Kuyusu Metresi Ne Kadar?
-
Endüstriyel Çamur Pompaları
-
Yatay Sondaj Nedir?
-
Sondajda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
-
Sondajlarda En Fazla Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?
-
Artezyen Su Kuyusunun Avantajları
-
Su Sondajı Nasıl Yapılır? Detayları